NEN publiceert nieuwe instructies voor mondkapjes voor publiek gebruik
Link ophalen
Facebook
Twitter
Pinterest
E-mail
Andere apps
NEN publiceert een herziening van de eerder uitgebrachte NEN-spec 1 voor niet-medische mond-neusmaskers. NEN-spec 1 bestaat nu uit twee delen, een deel voor gebruikers en een deel voor fabrikanten. Deel 1 laat overzichtelijk zien waar consumenten rekening mee moet houden bij het kopen, gebruiken en onderhouden van een mondkapje voor publiek gebruik. Deel 2 bevat eisen voor fabrikanten en importeurs. Beide documenten zijn kosteloos te downloaden via de website van NEN.
Op steeds meer plekken geldt, vanwege COVID-19, een dringend advies voor het dragen van een mondkapje voor publiek gebruik, binnenkort zal er op veel plekken een verplichting gelden. Dit type mondkapje is een geheel nieuw product in Nederland. Voor consumenten is er nog steeds veel onduidelijkheid over. Waar moeten zij op letten bij het kopen van een mondkapje? Wat is de juiste manier om ze op en af te zetten? Hoe moeten herbruikbare mondkapjes onderhouden worden?
De twee delen van de NEN-spec 1 zijn opgesteld in een NEN-werkgroep met daarin deskundigen met verschillende achtergronden: het laboratorium ProQares (een spin - out bedrijf van TNO), textielbranche-organisatie Modint, het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) en de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK). Daarnaast heeft een brede review-groep input kunnen geven. Deze groep bestaat uit fabrikanten, medici, importeurs en certificerende instellingen. De herziening van NEN-spec 1 is gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.
Het ministerie van VWS heeft plannen om een nieuwe Coronatester App te gaan ontwikkelen. Dat kan helpen als er over een paar maanden heel veel coronatests worden afgenomen. Het plan is om deze App net als de CoronaMelder App op een open en transparante manier vanuit het Ministerie van VWS te laten ontwikkelen. Waarnaar zoekt VWS VWS is op zoek naar bedrijfsteams die willen meehelpen om snel deze CoronaTester App mogelijk te maken. De app heeft als doel om een eenvoudige en snelle toegang tot de diverse soorten testen (sneltest, ademtest, PCR test, etc.) te verzorgen, afspraken te maken en de uitslagen beschikbaar te maken. Ook moet de App ondersteuning bieden bij thuistesten. Daarnaast wordt nagedacht of een vorm van bewijs van (negatief) testresultaat kan worden toegevoegd. Je krijgt dan een certificaat op je telefoon om die uitslag aan te tonen. Zo kunnen de wachttijden voor testen en uitslagen enorm worden teruggebracht. Als dat lukt kunnen de coronamaatregelen hopelijk worden
Verpleegkundigen van Máxima MC (MMC) kunnen, dankzij een samenwerking met ASML, een realistische scenariotraining van een coronapatiënt volgen met behulp van mixed reality. Door het dragen van een speciale bril met HoloPatient-software lijkt de patiënt levensecht in de kamer van de verpleegkundige aanwezig te zijn. MMC bereidt verpleegkundigen hiermee voor op de behandeling van coronapatiënten in het ziekenhuis. MMC is het eerste ziekenhuis in Nederland dat deze innovatieve trainingsvorm met een coronapatiënt aanbiedt aan verpleegkundigen. De Academie van MMC zet de scenariotraining als onderdeel van een scholingsprogramma in om verpleegkundigen veilig en effectief voor te bereiden op de behandeling van coronapatiënten. Dat is nodig omdat het aantal patiënten met corona in het ziekenhuis stijgt. De training wordt ingezet in de vorm van een casusbespreking. “Zo leren we onder andere om veelvoorkomende symptomen van het virus te herkennen, patiënten te beoordelen en signalen te ident
De wereldwijde koepel World Federation of Engineering Organizations WFEO heeft ook informatie over COVID-19 gerelateerde activiteiten, oplossingen en analyses. Medisch, AI, thuiswerken, etc. Bezoek het WFEO COVID-19 portal voor meer informatie.