NEN publiceert nieuwe instructies voor mondkapjes voor publiek gebruik

NEN publiceert een herziening van de eerder uitgebrachte NEN-spec 1 voor niet-medische mond-neusmaskers. NEN-spec 1 bestaat nu uit twee delen, een deel voor gebruikers en een deel voor fabrikanten. Deel 1 laat overzichtelijk zien waar consumenten rekening mee moet houden bij het kopen, gebruiken en onderhouden van een mondkapje voor publiek gebruik. Deel 2 bevat eisen voor fabrikanten en importeurs. Beide documenten zijn kosteloos te downloaden via de website van NEN.


Op steeds meer plekken geldt, vanwege COVID-19, een dringend advies voor het dragen van een mondkapje voor publiek gebruik, binnenkort zal er op veel plekken een verplichting gelden. Dit type mondkapje is een geheel nieuw product in Nederland. Voor consumenten is er nog steeds veel onduidelijkheid over. Waar moeten zij op letten bij het kopen van een mondkapje? Wat is de juiste manier om ze op en af te zetten? Hoe moeten herbruikbare mondkapjes onderhouden worden? 

De twee delen van de NEN-spec 1 zijn opgesteld in een NEN-werkgroep met daarin deskundigen met verschillende achtergronden: het laboratorium ProQares (een spin - out bedrijf van TNO), textielbranche-organisatie Modint, het Koninklijk Instituut Van Ingenieurs (KIVI) en de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde (NVVK). Daarnaast heeft een brede review-groep input kunnen geven. Deze groep bestaat uit fabrikanten, medici, importeurs en certificerende instellingen. De herziening van NEN-spec 1 is gefinancierd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Populaire posts van deze blog

CoronaTester App: Help met je ICT-team mee om de economie weer op gang te brengen

Levensechte training met virtuele coronapatiënt voor verpleegkundigen van MMC